V humenskom gymnáziu si precvičujú slovenčinu ukrajinskí žiaci

28.09.2005 Humenné

Humenné 28. septembra (TASR) - Zdokonaliť sa v slovenskom jazyku je cieľom siedmich detí z ukrajinského Užhorodu. Počas tohto týždňa si precvičujú slovenčinu...
Humenné 28. septembra (TASR) - Zdokonaliť sa v slovenskom jazyku je cieľom siedmich detí z ukrajinského Užhorodu. Počas tohto týždňa si precvičujú slovenčinu na Gymnáziu Ludvíka Svobodu v Humennom.

Denne sa slovenčine venujú päť hodín. Aj keď svorne tvrdia, že hovoriť v našom jazyku im nerobí problémy, poťažkali si na používanie mäkkého a tvrdého \"i\", ale aj na då žne. Niektoré z nich sa priznali, že sa nášmu jazyku venujú nielen pre to, že v blízkosti slovensko-ukrajinskej štátnej hranice majú svojich príbuzných , ale aj preto, že by chceli na Slovensku študovať na vysokej škole. \"Ide o skúšobnú akciu, ktorej sa chceme venovať aj v budúcnosti, \" uviedol pre TASR riaditeľ školy Ivan Pajtáš. Dodal, že výmena žiakov vznikla na základe spolupráce Prešovského samosprávneho kraja s prvou slovenskou školou v Užhorode.
Pôvodne sa na študijnom pobyte v Humennom malo zúčastniť osem detí z 11-ročnej Základnej školy v Užhorode so zameraním na cudzie jazyky. Jedno z nich však nezískalo potrebné vízum.
 

Vyberte región

mark